Belastingschuld door corona moet toch afbetaald worden.

Tijdens de coronacrisis mochten ondernemers bepaalde betalingen, zoals belasting, voor zich uit schuiven. Daar is nu een einde aan gekomen; de overheid verwacht van ondernemers dat ze alsnog achterstallige betalingen voldoen. Dit geeft extra druk op ondernemers die toch al moeite hebben met de stijgende energierekening, de torenhoge inflatie en minder economische zekerheid ervaren.

Van de 49 miljard euro aan achterstallige belastingschuld, staat inmiddels nog 19 miljard open. Een bedrag dat door 269.000 bedrijven opgebracht moet worden. Omdat een aantal ondernemers dit momenteel niet kan, krijgen ze 5 jaar de tijd om hun schuld terug te betalen. In sommige gevallen is de termijn 7 jaar, maar dan moeten ondernemers wel aan specifieke voorwaarden voldoen.

“De maandelijkse aflossing bedraagt in sommige gevallen meer dan de helft van de winst die voor de coronacrisis werd gemaakt.”

Opeenstapeling van kosten

De hoogte van de schuld verschilt nogal, blijkt uit de cijfers van het ministerie van Financiën. Het gros van de ondernemers, bijna 70%, heeft een schuld tot 25.000 euro. Dat komt erop neer dat de maximale aflossing zo’n 416 euro per maand bedraagt. Iets meer dan 30% van de ondernemers kent een gemiddelde schuld van 195.000 euro. De maximale maandelijkse aflossing komt neer op 3250 euro per maand.

Daarnaast speelt mee dat een deel van de winst op gaat aan kostenstijgingen. Ondernemers kunnen niet alle kosten doorberekenen aan klanten. Dit zou verlies van klanten betekenen. MKB-Nederland vangt steeds meer van zulke signalen op van ondernemers. De stijging van de energierekening, de hoge inflatie en de economische onzekerheid drukken de winst. Omdat het wettelijk minimumloon vanaf januari stijgt, stijgen de personeelskosten eveneens en dat komt er ook nog bij.  

De Kamer van Koophandel herkent het beeld. Zij zien ondernemers worstelen met de terugbetaling van schulden. Volgens Hans Klein Swormink neemt het aantal ondernemers die hun schulden niet meer kunnen betalen, toe. Daarom heeft de KVK een speciaal telefoonnummer geopend waar ondernemers met betalingsproblemen hun verhaal kunnen doen. De medewerkers van de KVK geven advies en verwijzen door naar een organisatie die kan helpen.

Onderneming in nood

Zuidweg & Partners is zo’n onderneming die in nood kwam door schulden. Directrice Jacqueline Zuidweg weet als geen ander hoe je zakelijk onderuit dreigt te gaan omdat je zelf aansprakelijk bent voor schulden van het bedrijf. Zakelijke problemen hebben invloed op je privé en dat geeft stress.

Volgens de Belastingdienst kan zo’n 20% van bedrijven met een belastingschuld, de schuld niet volledig aflossen. De maandelijkse aflossing bedraagt meer dan de helft van de winst, de winst die voor de coronacrisis werd gemaakt. Daarom calculeerde de overheid al in dat ongeveer 6 miljard aan belastingschuld niet terugbetaald wordt.

Volgens de KVK is het raadzaam om hulp te zoeken wanneer een ondernemer in de problemen komt met betalen. Ze raden aan om contact op te nemen met een organisatie die kan helpen en de accountant. Daarbij is het noodzakelijk om uit te leggen dat er schulden zijn, het bedrijf niet-levensvatbaar is, maar dat de ondernemer wel alles aanpakt om schulden te betalen. 

Nieuwsbrief

Ontvang de laatste blogs als eerste in je mailbox.

We sturen je geen reclame.

Meest gelezen artikelen

Je financiële situatie
vrijblijvende bespreken?