Numbr nieuwsupdate maart 2023
Het eerste kwartaal van 2023 zit erop. De effecten van de economische onzekerheid lijken tot op heden mee te vallen. Het ondernemersnieuws van afgelopen maand is dan ook voornamelijk positief gekleurd. We zetten het belangrijkste nieuws van de maand maart voor je op een rij.
In deze nieuwsupdate lees je onder meer dat de Nederlandse kiezer massaal voor de ondernemer heeft gestemd, de hoge inflatie leidt tot een flinke lastenverhoging voor sommige ondernemers, er eindelijk compensatie aangevraagd kan worden voor de hoge energiekosten en dat er sprake is van een recordaantal fusies en overnames.
Op 15 maart werd er massaal gestemd op de BoerBurgerBeweging. De Nederlandse kiezer stemde vooral voor ondernemerschap en gaf aan landelijke gebieden waardevol te vinden. MKB Nederland en vakbond VNO-NCW trekken gezamenlijk deze conclusie. Uit recent onderzoek komt naar voren dat Nederlandse ondernemers willen investeren en dit alleen kunnen doen wanneer de overheid stabiel en voorspelbaar beleid maakt en uitvoert. Omdat het beleid afgelopen jaren nogal wisselend (en onduidelijk) was voor veel ondernemers, heeft politiek Den Haag nog wat goed te maken. Het vertrouwen van de Nederlandse ondernemer moet opnieuw gewonnen worden.
“Nederlandse ondernemers willen alleen investeren wanneer de overheid stabiel en voorspelbaar beleid maakt en uitvoert.”
De wettelijke accountantscontrole is een kostbare aangelegenheid, maar voor bepaalde ondernemingen bij wet verplicht. Een jaarlijkse accountantscontrole is verplicht wanneer een onderneming de vastgestelde grensbedragen overschrijd. Deze grensbedragen worden vastgesteld door de Europese Commissie. Hoewel er al langer sprake is van stevige inflatie, zijn deze bedragen sinds 2018 niet meer aangepast. Als gevolg daarvan moet de jaarrekening van steeds meer ondernemingen worden gecontroleerd. Ondernemers ervaren hierdoor een onevenredige lastenverzwaring en bovendien zijn er te weinig accountants die deze controles mogen uitvoeren. Wanneer de grensbedragen verhoogd worden, wordt de administratieve last voor ondernemers verlaagd en zal de druk op bevoegde accountants minder worden. Of dit voor de overheid een reden is om de grensbedragen te koppelen aan de jaarlijkse inflatie zal de tijd moeten leren.
Ondernemers met hoge energielasten kunnen vanaf 21 maart compensatie aanvragen bij het digitale loket van de RVO. Tot en met 31 december van dit jaar kunnen ondernemers een tegemoetkoming aanvragen voor de hoge gas- en energieprijzen. De aanvraag kan worden ingediend over de periode van 21 november 2022 t/m december 2023 en gebeurt deels met terugwerkende kracht. Het voorschot bedraagt 35% van de energiekosten, met een maximum van 50%. Afgelopen jaar werd er een inschatting gemaakt van de energieprijzen. Nu blijkt dat de energieprijzen minder hoog uitvallen dan verwacht is besloten dat de compensatie 35% van de energiekosten zal bedragen in plaats van de beloofde 50%. Bovendien wordt hiermee deels voorkomen dat ondernemers de tegemoetkoming, of een deel ervan, achteraf moeten terugbetalen. De zogenoemde TEK-regeling wacht nog op goedkeuring van de Europese Commissie. Ondertussen kunnen ondernemers al wel een aanvraag indienen.
Ondanks een jaar met economische tegenslagen, is het aantal fusies en overnames gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van advocatenkantoor CMS. Ondernemers zien kansen en treden toe tot nieuwe markten. Daarnaast is duurzaamheid bezig met een opmars en veel ondernemers zien hierin mogelijkheden om hun onderneming uit te breiden.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiën en belastingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.