Numbr nieuwsupdate februari 2023

Het eerste kwartaal van 2023 zit er al bijna op. De afgelopen maand is er weer een hoop gebeurd en daarom zetten we graag het belangrijkste nieuws van de maand februari voor jou op een rijtje. Dan ben je meteen op de hoogte van belangrijke zaken die voor jouw bedrijf handig zijn. 

Je leest over de investering van het MKB, de wet verantwoord ondernemen, start-ups in Nederland en welke oorzaken op dit moment de bedrijfsgroei belemmeren.

“Met slechte economische vooruitzichten in het jaar 2023, schroomt het MKB niet om te investeren.”

Ondanks negatieve vooruitzichten investeert het MKB

Met slechte economische vooruitzichten in het jaar 2023, schroomt het MKB niet om te investeren. Dat komt doordat ondernemers nog steeds mogelijkheden zien om te groeien. Hoewel de tegenslagen van afgelopen jaar ervoor zorgen dat de bedrijfskosten hoger zijn, blijven ondernemers hoop houden. Omdat banken er niet happig op zijn om bedrijven te financieren, zoeken ondernemers hun heil bij non-bancaire financieringen.

Wet verantwoord ondernemen geblokkeerd door het kabinet

De ChristenUnie, SP, PvdA en GroenLinks kondigden in 2021 de wet verantwoord verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen aan. Deze wet werd afgelopen maand geblokkeerd door het kabinet. Op deze manier komt er een einde aan de onrust en het protest van ondernemers. Vooral voor grote ondernemingen is het voordelig. Zij hoeven nu niet te letten op dwangarbeid, milieuvervuiling en kinderarbeid in hun bedrijf en de keten van bedrijven waarmee zij samenwerken. In de bovengenoemde wet staat dat wanneer er misstanden bekend worden binnen bedrijven, er boetes kunnen komen of bedrijven kunnen rekenen op strafrechtelijke vervolging. De wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen is weliswaar tijdelijk van de baan, maar zal er in de toekomst zeker komen. Waarschijnlijk in een andere vorm.

Minder investeringen in Nederlandse start-ups

In vergelijking met andere Europese landen wordt er in Nederlandse start-ups minder geïnvesteerd. Dit treft niet alleen de start-ups, maar ook de scale-ups: de verder gevorderde technische bedrijven. Techleap is van mening dat start-ups kunnen groeien, maar dan moet de overheid ingrijpen door middel van belastingvoordelen. Met de opbrengst van een start-up kan er geïnvesteerd worden in een nieuw bedrijf. Het is eveneens mogelijk om via een durfinvesteringsfonds geld in start-ups te steken.

Hogere bedrijfskosten belemmeren bedrijfsgroei MKB

Steeds meer bedrijven worstelen met de alsmaar stijgende bedrijfskosten. De hoge bedrijfskosten hebben invloed op de groei van bedrijven. Er zijn verschillende oorzaken voor de stijgende kosten aan te wijzen.

  • De energie- en inkoopprijzen zijn gestegen en vormen de grootste oorzaak van hogere kosten.
  • De loonkosten zijn gestegen, vanwege de stijging van het minimumloon. Daarnaast zorgt de introductie van het minimumuurloon voor extra hoge personeelskosten.
  • De hogere kosten kunnen vaak niet doorberekend worden aan de klant, waardoor de winstmarge kleiner wordt.


Kortom: 2023 wordt een uitdagend jaar voor ondernemers. Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen waar te nemen.  Welke dat zijn lees je in de volgende Numbr nieuwsupdate.

Meer nieuwsupdates

Je financiën bespreken?

Neem contact op.