Wat kost een boekhouder precies?

Wat kost een boekhouder?

Misschien wel de meest gestelde vraag; wat kost een boekhouder? In dit artikel leggen we uit hoe de kosten van een boekhouder zijn opgebouwd en wat het uitbesteden van je boekhouding je oplevert.

Wat ziijn de kosten van een boekhouder? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het hangt namelijk van veel factoren af. Hoe jij bijvoorbeeld de boekhouding aanlevert bij je boekhouder. Heb je daarnaast ook advies nodig van je boekhouder of heb je daar juist geen behoefte aan? En niet onbelangrijk, stelt je boekhouder ook een jaarrekening samen en dient deze alle aangiftes in. Deze zaken zijn namelijk belangrijk bij het bepalen van de hoogte van jouw boekhoudkosten. Je zult begrijpen dat wanneer jij zelf de bonnetjes inboekt en er geen jaarrekening wordt opgesteld er al flink op je boekhoudkosten bespaard kan worden.

Daarnaast brengt de ene boekhouder voor ieder telefoontje iets in rekening, terwijl de ander dit niet in rekening brengt. Maak dus vooral goede afspraken met je boekhouder. Bij Numbr werken we met vaste maandbedragen, zonder nacalculatie. Je brengen dus geen kosten in rekening wanneer je advies nodig hebt, iets met je adviseur wilt bespreken of vragen hebt.

“Maak vooral goede afspraken met je boekhouder. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. “

Kosten boekhouder ZZP

Voor een eenmanszaak ben je gemiddeld tussen de 800 en 1400 euro per jaar kwijt aan boekhoudkosten. De meeste boekhouders hanteren dan een all-in tarief voor de gehele boekhouding inclusief aangiftes en jaarcijfers. Maar incidentele advisering (zoals financiering, fiscale advisering, investeringen, subsidie aanvragen, etc.) wordt meestal niet inbegrepen in dit tarief. Verder zien we dat de boekhoudkosten per regio erg verschillen. In Amsterdam betaal je aan boekhoudkosten bijvoorbeeld veel meer dan in Heerlen. Maar ook betaal je vaak meer naarmate het kantoor meer personeel in dienst heeft en het opleidingsniveau van de medewerkers bij het boekhoudkantoor van hoger niveau is. 

Kosten boekhouder VOF en BV

Bij een VOF zit je al snel op 1200-1800 euro per jaar aan boekhoudkosten, maar dit kan oplopen tot 2000 euro. Hoe meer personeel en hoe meer facturen, hoe hoger de kosten. Maar ook zien we hier regionale verschillen en verschillen in opleidingsniveau van de boekhouder.

Als ondernemer met een BV rechtsvorm ben je verplicht om een jaarrekening op te laten stellen, waardoor de boekhoudkosten hoger zijn. Voor een kleine BV met relatief weinig personeel betaal je al snel 1500 tot 2200 euro per jaar. Wanneer we kijken naar een BV onderneming met 100 man personeel en 10 miljoen omzet, dan loopt dit aardig in de papieren. Dan zijn je boekhoudkosten namelijk al snel meer dan 5.000 euro per jaar. Daar komt bij dat een grote BV onderneming vaker de keuze maakt om een accountant in te schakelen. Hierdoor lopen de kosten, vaak onnodig, nog verder op. Eerder schreven we al een artikel over de keuze tussen een boekhouder of accountant.

Conclusie

Wat de kosten van een boekhouder zijn voor jouw onderneming hangt dus van veel factoren af. Het is dus verstandig om verschillende boekhouders te vergelijken en te kijken wat het beste bij je past; wil je volledig ontzorgd worden of wil je nog een deel zelf doen? En kies je voor een zelfstandige boekhouder of voor een kantoor wat meer expertise en kennis in huis heeft. We schreven eerder al een artikel over hoe je de beste boekhouder kiest

Wil je vrijblijvend doorpraten over jouw onderneming en kijken of de dienstverlening bij jouw en je onderneming past? Vraag vrijblijvend een offerte aan of maak een afspraak.

Nieuwsbrief

Ontvang de laatste blogs als eerste in je mailbox.

We sturen je geen reclame.

Meest gelezen artikelen

Eenvoudig jouw
prijs aanvragen?