Hoe kies je de juiste boekhouder?​

De boekhouding. Voor veel ondernemers niet het meeste favoriete onderdeel van een eigen onderneming. Bij een goede administratie komt nogal wat kijken. Geen wonder dat veel ondernemers kiezen voor een boekhouder. Maar wanneer heeft een boekhouder echt meerwaarde, en hoe kies je de juiste?

Leuk, een boekhouder die alles voor je doet. Maar de eerste vraag is meestal:  is dat niet heel erg duur? Dat zal je verrassen. Niet voor niks zeggen we bij Numbr ‘een goede boekhouder verdient zichzelf terug in tijd’. Tijd die jij kunt gebruiken om nieuwe klanten te werven, je omzet te verhogen of je medewerkers aan te sturen. We zetten de grootste voordelen voor je op een rij;

Bespaar tijd
Een inkoppertje maar toch. Doe je je boekhouding zelf, dan kost je dit al snel een paar uur per week. Een boekhouder werkt efficiënt en is minder tijd kwijt aan jouw administratie dan als je het zelf gaat doen. De kostbare tijd die je hiermee overhoudt, kan jij weer mooi stoppen in het runnen van je bedrijf

Bespaar zorgen
Een boekhouder scheelt jou een hoop slapeloze nachten en frustratie. Je wilt uiteraard geen fouten maken in je administratie of belastingaangiften. Maar van de vele cijfers, regels en wetten krijgen veel ondernemers de kriebels. Met een boekhouder bespaar je jezelf een hoop uitzoekwerk én weet je zeker dat jouw administratie kloppend is. En dat is toch een geruststellende gedachte.

Bespaar geld
Huh, maar een boekhouder kost toch alleen maar geld? Klopt, maar zoals we al zeiden, een goede boekhouder verdient zichzelf terug! Doordat een boekhouder helemaal up-to-date is van alle mogelijke fiscale voordelen en belastingregels, profiteer jij maximaal van alle voordelen. Bovendien kan een boekhouder ondernemers ook adviseren over slimme financiële mogelijkheden. Fijn toch, als jij onbeperkt je financiële vragen kan stellen aan een expert?

“Een goede boekhouder doet meer dan alleen je boekhouding. Je kunt er ook terecht voor advies en vragen omtrent ondernemen.”

De kosten van een boekhouder

De kosten boekhouder verschillen sterk en zijn voornamelijk afhankelijk van het aantal jaar ervaring en de werkzaamheden die je wilt uitbesteden. Hoeveel jij uiteindelijk voor je boekhouder gaat betalen, hangt dus af van jouw voorkeuren en wensen. Over het algemeen kan je er vanuit gaan dat een gemiddeld ervaren boekhouder een uurtarief van ongeveer €60 per uur vraagt (exclusief 21% BTW). 

Wil je liever geen verrassingen achteraf, kies dan voor een boekhouder met een vast maandbedrag. Dan weet je altijd waar je aan toe bent.

Wat doet een boekhouder precies?

Maar wat doet een boekhouder precies? Dit hangt uiteraard af van de wensen die je hebt. Met een boekhouder is het mogelijk om de gehele boekhouding uit te besteden, of je enkel te laten ondersteunen. Alles is mogelijk maar bedenk goed wat het beste bij je past. Als je boekhouder meer werk kwijt is aan het corrigeren van je eigen werk is het misschien verstandiger om het volledig uit te besteden. Lees hieronder wat je boekhouder voor jou kan betekenen:

Volledige boekhouding
Word jij al nerveus bij het idee van alle bonnetjes inboeken? Dan kan je er ook voor kiezen om je gehele boekhouding uit handen te geven. Van het opstellen & inboeken van de facturen, bijhouden van kas- en bank boeken tot het opmaken van je belastingaangifte. Hierdoor kan jij je volledig richten op het runnen van jouw bedrijf en heb jij geen zorgen meer over de boekhouding. Als ondernemer is het echter wel belangrijk dat je weet hoe je ervoor staat. Kies dus bij voorkeur voor een boekhouder die werkt in een online boekhoudprogramma (bv. Moneybird, Exact of Yuki), zodat je altijd inzicht hebt in je eigen cijfers. Je volledige boekhouding uitbesteden? Dat kan voor een vast laag bedrag per maand bij Numbr, dé digitale boekhouder voor ondernemers.

Opmaken van de belastingaangiften
Als ondernemer ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Welke belastingaangiften voor jou verplicht zijn is afhankelijk van de gekozen rechtsvorm (eenmanszaak, vof. of bv) en de grootte van de onderneming. Denk hierbij aan aangifte omzetbelasting, aangifte VPB of aangife inkomstenbelasting. Sommige ondernemers kiezen ervoor om de BTW aangifte zelf te doen, maar krijgen van de IB aangifte toch de kriebels. Met alle aftrekposten en handige belastingtrucjes wordt het namelijk een stuk ingewikkelder. Uiteraard is het ook mogelijk om alle verplichte belastingaangiften te laten doen door de boekhouder, zodat jij je als ondernemer nergens meer zorgen over hoeft te maken.

Wist je dat jij als ondernemer recht hebt op de diverse aftrekposten, toelages en fiscale voordelen? Zeer zonde als je als ondernemer hier niet optimaal gebruik van kunt maken.. Daarom kan het handig zijn als een boekhouder jou ondersteunt en adviseert bij deze klus. Zij zijn namelijk helemaal up-to-date van alle belastingregels, wetswijzigingen en mogelijkheden. 

Opstellen van de jaarrekening, balans en winst- & verliesrekening
Het is natuurlijk belangrijk dat je precies weet hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat, om faillissement te voorkomen. Tijd om de spreekwoordelijke balans op te maken! Voor een zzp’er is het niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. Echter zijn de balans en winst-& verliesrekening wel onmisbaar. Op basis van deze gegevens kun je als ondernemer onderbouwde financiële beslissingen maken voor jouw onderneming.

Loonadministratie
Een loonadministratie bestaat uit ten minste 3 delen: loonstaten, loonstroken en jaaropgaven. Heb jij personeel in dienst? Dan ben jij als werkgever verplicht om een salarisadministratie op te zetten. Dit kan nog best complex zijn door alle berekeningen, loonheffingen, relevante wet- en regelgeving en cao’s. Gelukkig kan een boekhouder ondernemers hiermee perfect helpen. Tegenwoordig hoeft het uitbesteden van de salarisadministratie helemaal niet meer zo duur te zijn, door de komst van geautomatiseerde software.

Adviseur bij financiële beslissingen
De moderne boekhouder helpt je tegenwoordig niet alleen maar met je administratie op orde te krijgen, maar heeft ook een adviserende rol. Juist met financiële beslissingen kan een boekhouder ondernemers goed advies geven. Is het handig om een zakelijke investering te doen? Kan je de groei van je bedrijf dit jaar nog realiseren? Krijg je de hypotheek voor je droomhuis rond? Hoe kun je als onderneming het beste gebruik maken van alle fiscale voordelen? En welke stappen moet jij hiervoor zetten? 

Hoe kies ik de juiste boekhouder voor mijn bedrijf?

Eerst moet je natuurlijk weten wat jouw wensen zijn. Wat wil je precies uitbesteden en wat juist niet. Bespreek samen met je potentiële boekhouder wat je van hem/haar verwacht.  Kijk ook na of er eventuele bijkomende kosten kunnen bijkomen voor bijvoorbeeld telefonisch advies of extra werk. Zo voorkom je toekomstige misverstanden en vervelende situaties.

Vervolgens de prijs. Gezien geen een boekhouder hetzelfde is en er grote verschillen kunnen zijn in tarieven, ervaring en takenpakket van boekhouders raden wij altijd aan om meerdere boekhouders te vergelijken. Leg de verschillende offertes naast elkaar en kies welke het beste bij jou en jouw situatie past.

Als laatste is je gevoel heel belangrijk. Je vertrouwt iemand toch met het voeren van je administratie. Daarom is het erg belangrijk dat jij je prettig voelt bij jouw toekomstige boekhouder. Volg je gevoel!

Boekhouding uitbesteden aan Numbr

Je boekhouding uitbesteden is een goede keuze als je meer tijd wilt kunnen spenderen aan je onderneming. Wil je vrijblijvend eens doorpraten over hoe jij dit kunt aanpakken? Plan dan een vrijblijvende afspraak in middels de knop onder deze post of lees meer over ons. We denken graag met je mee. 

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten? Kijk dan hier voor meer artikelen met waardevolle informatie voor ondernemers.

Toch nog vragen?

Laat ons je bellen.

Vraag een offerte aan.

Gelukt!

Het formulier is succesvol verstuurd en zal worden verwerkt. Bedankt.

Afspraak gepland!

Je afspraak is succesvol ingepland. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging.

Betaling gelukt!

Je betaling is succesvol afgerond en zal worden verwerkt. Bedankt.