Numbr > Informatie > Pensioen opbouwen als ondernemer: dit zijn de mogelijkheden.
Pensioen opbouwen als ondernemer: dit zijn de mogelijkheden.
Misschien sta je er nu nog niet graag bij stil: je pensioen. Maar als ondernemer is het belangrijk om hier op tijd over na te denken. In tegenstelling tot werknemers, die via hun werkgever pensioen opbouwen, ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor je financiële toekomst. Hoewel je op je 67e recht hebt op AOW, is dit vaak niet voldoende om comfortabel van te leven. Het is daarom verstandig om aanvullende maatregelen te treffen en nu al na te denken over je pensioenopbouw.
Het klinkt misschien niet als het spannendste onderwerp, maar pensioenopbouw is cruciaal om je financiële toekomst veilig te stellen. Als boekhouder geven we geen persoonlijk pensioenadvies, maar we helpen je graag op weg door de belangrijkste opties voor ondernemers op een rij te zetten. Hoe kun je als ondernemer je pensioen regelen, en waar moet je op letten? Je leest het in dit artikel.
“Een goed pensioen begint met succesvol ondernemen. Dat vraagt om scherp financieel inzicht.”
AOW: ook voor ondernemers
Laten we beginnen bij de basis. Ook als ondernemer heb je recht op de eerste pijler van het Nederlandse pensioenstelsel: de Algemene Ouderdomswet (AOW). Iedereen die in Nederland woont – ongeacht of je ondernemer, werknemer of niet-werkend bent – bouwt automatisch AOW op. Vanaf je AOW-leeftijd ontvang je een basispensioen. In 2024 bedraagt dit voor een alleenstaande € 1.569,75 per maand. Woon je samen of ben je getrouwd? Dan ontvangen jullie ieder € 1.067,47 per maand. Een goed startpunt, maar voor de meeste ondernemers niet genoeg om financieel comfortabel van te leven.
Lijfrente: derde pijler van het pensioenstelsel
Om tijdens hun pensioen toch financieel comfortabel te blijven, kiezen veel ondernemers en DGA’s daarom voor een aanvullende pensioenvoorziening in de vorm van een lijfrente. Deze vorm van pensioenopbouw valt onder de zogenoemde derde pijler van het Nederlandse pensioenstelsel. Het grote voordeel van lijfrente is dat het fiscaal aantrekkelijk is en relatief veel zekerheid biedt.
Lijfrente lijkt op het pensioen dat werknemers via hun werkgever opbouwen. Tijdens je werkzame leven stort je regelmatig een bedrag, dat vervolgens tijdens je pensioen in termijnen aan je wordt uitgekeerd. De premies die je betaalt zijn, afhankelijk van de beschikbare jaarruimte, fiscaal aftrekbaar.
Er zijn verschillende manieren om lijfrente op te bouwen, waarbij de lijfrenteverzekering en de bancaire lijfrente het meest worden gekozen.
Lijfrenteverzekering
Een lijfrenteverzekering sluit je af bij een verzekeraar. Ook bij een lijfrenteverzekering heb je een opbouwfase en een uitkeringsfase. Het verschil tussen een lijfrenteverzekering en een bancaire lijfrente zit hem met name in de manier van uitkeren. Bij een lijfrenteverzekering kan je bijvoorbeeld kiezen voor een levenslange uitkering, maar stopt de uitkering op het moment dat je overlijdt. Bij een bancaire lijfrente heb je de optie tot levenslange uitkering niet, maar stopt de uitkering ook niet op het moment dat je overlijdt (en kan dus geërfd worden). Let wel, omdat je de lijfrenteverzekering afsluit bij een verzekeraar, valt deze niet onder het depositogarantiestelsel, in tegenstelling tot een bancaire lijfrente.
Bancaire lijfrente
Bij een bancaire lijfrente heb je een aparte rekening die uitsluitend is bedoeld voor het opbouwen van pensioen. Daarom kan je hier niets van opnemen tot je pensioenleeftijd (tenzij je een boete betaald). Tijdens de opbouwfase stort je geld op je rekening en tijdens je pensioen gebruik je dit geld om een periodieke uitkering aan te kopen, die we lijfrente noemen.
Pensioenregeling via beroepsgroep of voormalig werkgever
Naast lijfrenteregelingen kun je als ondernemer ook gebruikmaken van een bestaande pensioenregeling. Voor sommige beroepsgroepen, zoals artsen en notarissen, is deelname aan een beroepspensioenfonds zelfs verplicht. Daarnaast zijn er ook collectieve pensioenfondsen die speciaal zijn opgericht voor zelfstandigen, waarbij je je vrijwillig kunt aansluiten.
Ben je ondernemer geworden nadat je een periode in loondienst hebt gewerkt? In sommige gevallen kun je de pensioenregeling van je voormalige werkgever voortzetten. Let hierbij wel op: de pensioenpremies zijn slechts tot maximaal tien jaar na je uitdiensttreding fiscaal aftrekbaar.
Bedrijf verkopen
Een andere populaire manier om een goed pensioen te regelen, is door de waarde van je bedrijf te laten groeien. Wanneer je besluit te stoppen met ondernemen, kun je je bedrijf verkopen en de opbrengst gebruiken om je pensioen te financieren. Je kunt dit bedrag eventueel laten omzetten in een lijfrente, zodat je het gespreid en gestructureerd uitgekeerd krijgt.
Deze aanpak brengt echter ook risico’s met zich mee. De verkoopwaarde van je bedrijf is namelijk afhankelijk van marktomstandigheden en andere factoren waar je niet altijd controle over hebt. Om deze risico’s te verkleinen, kiezen veel ondernemers ervoor om de balanswaarde van hun bedrijf te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een bedrijfspand of ander kapitaal. Op die manier bouw je extra zekerheid in voor later.
Privé beleggen en sparen
Tot slot kun je als ondernemer ook pensioen opbouwen door privé te beleggen en te sparen. Hiermee bouw je als privépersoon vermogen op dat je, samen met het rendement, kunt gebruiken om van te leven zodra je stopt met werken. Veel ondernemers kiezen bijvoorbeeld voor de aankoop van een tweede woning voor verhuur of beleggen in aandelen. Ook sparen of beleggen via een vermogensbeheerder behoort tot de mogelijkheden.
Een groot voordeel van deze aanpak is de flexibiliteit. Je bepaalt zelf hoeveel je inlegt en kunt op ieder moment bij je geld, ook als je besluit om eerder te stoppen met werken. Wel vraagt deze methode om kennis en discipline. Daarnaast is privé sparen en beleggen fiscaal minder gunstig. De inleg is niet aftrekbaar van je winst, en je betaalt vermogensrendementsheffing over je opgebouwde vermogen.
Net als bij andere methoden brengt privé beleggen en sparen risico’s met zich mee. Om deze te beperken, kiezen sommige ondernemers ervoor om te investeren in tastbare activa, zoals een bedrijfspand of ander kapitaal, die later als extra vangnet kunnen dienen.
Een goed pensioen begint vandaag
Hoewel wij je als boekhouder niet direct kunnen adviseren over pensioenopbouw, kunnen we wél een belangrijke rol spelen in jouw financiële toekomst. Een goed pensioen begint immers met succesvol ondernemen, en dat vraagt om scherp financieel inzicht. Met de juiste cijfers en strategisch advies leg je de basis voor een zorgeloze oude dag.
Benieuwd hoe een boekhouder jou kan helpen om je doelen te bereiken? Lees dan dit artikel of ontdek hier hoe wij jouw bedrijf écht vooruit kunnen helpen.