Het belang van effectief debiteurenbeheer.

Debiteurenbeheer is een belangrijk aspect van elke onderneming. Het omhelst het proces van het beheren  en innen van van openstaande facturen van klanten. Een effectief debiteurenbeheer levert veel voordelen op voor je onderneming, variërend van financiële stabiliteit tot een betere klantrelatie. 

Vaak zijn ondernemers huiverig voor het actief opvolgen van openstaande facturen. Ze zijn bang dat het klanten kost of dat het de klantrelatie onder druk zet. Toch is goed debiteurenbeheer van wezenlijk belang voor je onderneming en levert het veel voordelen op. In dit artikel lichten we enkele van deze voordelen toe en leggen we uit hoe je zelf aan de slag kunt met het beheer van je debiteuren.

“Goed debiteurenbeheer begint met een gedegen facturatieproces, het aanbieden van voldoende betaalmethoden en actief opvolgen van openstaande vorderingen.”

Financiële stabiliteit

Een van de belangrijkste voordelen van een goed debiteurenbeheer is financiële stabiliteit. Door ervoor te zorgen dat klanten tijdig betalen houd je je cashflow onder controle en verbeter je de liquiditeit van je onderneming. Dit is vooral belangrijk voor kleine bedrijven die geen grote reserves hebben om oninbare vorderingen op te vangen. Een goed debiteurenbeheer zorgt ervoor dat je op ieder moment voldoende geld beschikbaar hebt om de operationele kosten te dekken en investeringen te doen om te groeien.

Verminder het risico op wanbetaling

Een ander voordeel van een goed debiteurenbeheer is het verminderen van het risico op wanbetaling. Dit kun je op verschillende manieren bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het duidelijke communiceren van betalingstermijnen en het actief opvolgen van openstaande facturen. Door dit consequent toe te passen kun je proactief reageren op klanten die niet op tijd betalen  en tijdig actie ondernemen.

Tip! Stuur je als bedrijf voornamelijk hoge facturen, dan kan het verstandig zijn om de kredietwaardigheid van je klanten vooraf te controleren. Hiermee verlaag je het risico op wanbetaling aanzienlijk.

Verbeter je klantrelatie

In tegenstelling tot wat veel ondernemers denken kan goed debiteurenbeheer zorgen voor een betere relatie met je klanten. Door transparant te zijn over je betalingsvoorwaarden en openstaande facturen actief en professioneel op te volgen wek je vertrouwen en zorg je ervoor dat je klanten op tijd betalen. Dit komt de klanttevredenheid ten goede, wat kan leiden tot meer zakelijke kansen in de toekomst. 

Bovendien helpt goede communicatie om eventuele problemen of zorgen omtrent een openstaande factuur vroegtijdig te signaleren, waardoor het risico op wanbetaling enorm wordt verminderd. 

Verhoog de efficiëntie van je bedrijf

Een ander voordeel van een goed debiteurenbeheer is verhoogde efficiëntie. Door middel van geautomatiseerde processen en het gebruik van moderne software kun je je debiteurenbeheer stroomlijnen en de tijd en kosten die gepaard gaan met het handmatig bijhouden van openstaande facturen verminderen. Dit kan de productiviteit van je bedrijf enorm verhogen en ervoor zorgen dat je je kunt richten op andere belangrijke taken.

Zelf doen of uitbesteden?

Debiteurenbeheer kun je bij een beperkt aantal verzonden facturen prima zelf. Het begint met het inrichten van een gedegen facturatieproces, het aanbieden van voldoende betaalmogelijkheden en het actief opvolgen van openstaande vorderingen. Wanneer je bedrijf groeit en het aantal verzonden facturen toeneemt kan het uitbesteden van je debiteurenbeheer een verstandige keuze zijn. Het kost dan simpelweg teveel tijd om alle openstaande facturen zelf op te volgen. Hierdoor loopt je debiteurensaldo op en neemt je cashflow af.

Bij Numbr maken we gebruik van de modernste software om debiteuren van onze klanten actief te monitoren en analyseren. Onze specialisten volgen proactief openstaande of dubieuze vorderingen op, maken betaalafspraken en begeleiden waar nodig de incassotrajecten. Zo heb je als ondernemer nergens omkijken naar en is je debiteurensaldo altijd onder controle.

Vrijblijvend de mogelijkheden bespreken met een specialist van Numbr? Neem direct contact op of vraag een offerte aan. Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten? Kijk dan hier voor meer artikelen met waardevolle informatie voor ondernemers.

Grip op je debiteuren?

Vraag een offerte aan.

Vraag een offerte aan.

Gelukt!

Het formulier is succesvol verstuurd en zal worden verwerkt. Bedankt.

Afspraak gepland!

Je afspraak is succesvol ingepland. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging.

Betaling gelukt!

Je betaling is succesvol afgerond en zal worden verwerkt. Bedankt.