De verschillende rechtsvormen uitgelegd.

De keuze voor de beste rechtsvorm is misschien wel de belangrijkste bij het starten van een bedrijf. Dit heeft namelijk grote gevolgen voor de belastingen die je moet betalen en de aansprakelijkheid voor onder andere schulden.

Maar ik kan toch altijd switchen? Dat klopt, maar dit kan veel geld, tijd en moeite kosten. Je maakt dus liefst direct de juiste keuze. In dit artikel lees je meer over de 6 meest voorkomende rechtsvormen en welke in jouw situatie de beste keuze is.

Eenmanszaak

Voor welke rechtsvorm je kiest is van veel factoren afhankelijk. Zo zijn er verschillen op het gebied van onder andere aansprakelijkheid, belastingen en operationele flexibiliteit. Deze verschillen hebben met name betrekking op de rechtspersoonlijkheid. Kies je voor een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, (bijvoorbeeld een eenmanszaak, vof of maatschap) dan ben je als ondernemer persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Kies je daarentegen voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid (bijvoorbeeld een bv of nv) dan ben je persoonlijk een stuk beter beschermd.

De eenmanszaak is verreweg de meestvoorkomende rechtsvorm in Nederland. Vrijwel alle startende ondernemers en ZZP’ers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Zoals de naam het al aangeeft, heb je bij een eenmanszaak altijd slechts één eigenaar. Dat wil overigens niet zeggen dat er maar één persoon werkzaam hoeft te zijn. Als eenmanszaak kun je namelijk ook personeel aannemen en verlonen.

De voordelen van een eenmanszaak zijn dat je hem snel en eenvoudig op kunt richten en dat het fiscaal vaak de aantrekkelijkste optie is. Daar staat tegenover dat je wel zelf verantwoordelijk bent voor eventuele schulden en dat deze ondernemingsvorm bij een hoge winst fiscaal minder voordeel biedt.

“De rechtsvorm van je onderneming heeft grote gevolgen voor de belastingen die je moet betalen en de aansprakelijkheid.”

Vennootschap onder firma (vof)

Richt je met meerderen een bedrijf op? Dan is een vennootschap onder firma een populaire keuze. Bij een vof heb je dus meerdere eigenaren, die je vennoten of firmanten noemt. Je hebt voor het oprichten van een vof geen startkapitaal nodig. Mede omdat alle vennoten zijn hoofdelijk aansprakelijk zijn, is het slim afspraken vast te leggen in een vennootschapscontract.

Ook een vof is relatief eenvoudig om op te richten en is fiscaal voordelig bij een lage winst. Daarbij is ook de boekhouding minder complex. De nadelen van een vof zijn net als bij een eenmanszaak persoonlijke aansprakelijkheid en de hogere belastingen bij hoge win

Maatschap

Ook een maatschap wordt opgericht door meerdere ondernemers, die in deze ondernemersvorm maten worden genoemd. Meestal gaat het bij een maatschap om mensen me t hetzelfde beroep die samen een onderneming oprichting. De maatschap is dan ook een populaire rechtsvorm voor bijvoorbeeld tandartsen, advocaten en architecten.

Net als bij een vof zijn bij een maatschap alle eigenaren aansprakelijk voor eventuele schulden. Het verschil is echter dat iedere maat slechts aansprakelijk is voor zijn of haar eigen deel. Voordelen van deze vorm zijn verder dat je een maatschap relatief eenvoudig en zonder inleg kunt oprichten en dat het bij een winst tot ongeveer EUR 120.000 fiscaal aantrekkelijker is.

Besloten vennootschap (bv)

De Besloten Vennootschap (bv) is de populairste rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Bij een bv wordt het kapitaal in aandelen verdeeld, die in het bezit zijn van de aandeelhouders. De aandeelhouders hebben ook de zeggenschap over het bedrijf. In veel gevallen zijn er meerdere aandeelhouders, maar het is ook mogelijk om een bv op te richten in je eentje. In dat geval ben je directeur en grootaandeelhouder (DGA).

Het voordeel van een bv is naast de mindere aansprakelijkheid dat je bij een hogere winst minder belasting betaalt. Daar staat tegenover dat het oprichten van een bv complexer is en dat ook het bijhouden van de boekhouding niet eenvoudig is. Meer over het omzetten van een eenmanszaak naar een bv lees in je een eerder door ons gepubliceerd artikel.

Naamloze vennootschap (nv)

Een naamloze vennootschap (nv) lijkt in veel opzichten op een bv want ook bij een bv is het kapitaal verdeeld in aandelen en zijn de aandeelhouders uiteindelijk de baas. Maar waar aandelen bij een bv op naam gesteld worden via de notaris, zijn ze bij een nv vrij overdraagbaar.

Net als een nv heeft een nv als voordeel dat je als ondernemer in principe niet aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Een nadeel is dat het oprichten van een nv erg complex is en dat je flink wat startkapitaal nodig hebt. Mede daarom is dit een rechtsvorm die met name door grote (beursgenoteerde) ondernemingen wordt gebruikt.

Stichting

Heb je als ondernemer niet de missie om winst te maken, maar streef je een ander doel na? Bijvoorbeeld het leefbaar houden van je dorp of het aandacht vragen voor dierenleed? Dan is een stichting een goede rechtsvorm. Een stichting kan je alleen of met meerdere personen oprichten via een notaris.

Het grote voordeel van een stichting is dat je bij een lage winst vrijstelling krijgt van de vennootschapsbelasting, mits je de winst inzet voor het vastgelegde doel. Als ondernemer ben je bij deze rechtsvorm ook niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden, tenzij er sprake is van wanbestuur.

Welke rechtsvorm kies jij?

Het kiezen van een goede rechtsvorm heeft dus veel impact op je aansprakelijkheid voor onder meer schulden en hoeveel belasting je moet betalen. Twijfel je na het lezen van dit artikel nog over welke rechtsvorm voor jouw bedrijf het meest geschikt is? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij adviseren je hier graag in. 

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten? Kijk dan hier voor meer artikelen met waardevolle informatie voor ondernemers.

Hulp nodig bij je keuze?

We helpen je graag.

Vraag een offerte aan.

Gelukt!

Het formulier is succesvol verstuurd en zal worden verwerkt. Bedankt.

Afspraak gepland!

Je afspraak is succesvol ingepland. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging.

Betaling gelukt!

Je betaling is succesvol afgerond en zal worden verwerkt. Bedankt.