Belastingen voor webshops: dit moet je weten.

Heb jij een webshop of wil je starten met het online verkopen van producten? Dan krijg je te maken met verschillende fiscale verplichtingen. Als webshopeigenaar ben je namelijk niet alleen verplicht om belastingaangifte te doen in Nederland, maar vaak ook daarbuiten. 

Deze complexe regelgeving zorgt ervoor dat een goede boekhouder onmisbaar is voor succesvolle e-commerce ondernemers. De adviseurs van Numbr hebben veel ervaring met het verzorgen van de complete boekhouding van (internationale) webshops. In dit artikel hebben we daarom de belangrijkste belastingen voor webshops op een rijtje gezet, zodat jij goed voorbereid van start kunt. Meer weten? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

“Als je producten verkoopt aan buitenlandse klanten heeft dit vaak gevolgen voor de omzetbelasting. Laat je hierover dus goed informeren.”

Wel of geen ondernemer voor de inkomstenbelasting

Allereerst is het goed om te weten dat je na het lanceren van je webshop niet automatisch belastingplichtig wordt. Dit gebeurt pas op het moment dat jij je webshop inschrijft als onderneming. Wanneer je bijvoorbeeld als hobby schilderijen maakt en deze online verkoopt tegen kostprijs, dan ben je wellicht geen ondernemer voor de Belastingdienst. Is het echter je intentie om winst te maken met je webshop? Dan moet je je inschrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel (KVK) en de Belastingdienst.

Werk je fulltime aan je webshop en voldoe je aan het urencriterium? Dan ziet de Belastingdienst jouw inkomen vrijwel altijd als winst uit onderneming en kun je gebruikmaken van verschillende aftrekposten, waaronder startersaftrek, zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Werk je slechts af en toe aan je shop en maak je nauwelijks winst? Dan kun je je winst aangeven als ‘inkomsten uit overig werk’. Je kunt dan echter geen gebruikmaken van de beschikbare aftrekposten.

Heb je een kleine webshop met een jaaromzet van minder dan EUR 20.000? Dan kan het interessant zijn om je aan te melden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je krijgt dan vrijstelling van de btw, waardoor je geen btw meer hoeft te rekenen aan je klanten en geen aangifte meer hoeft te doen.

Omzetbelasting betalen als webshop

Als e-commerce ondernemer krijg je te maken met uitgebreide regelgeving omtrent de omzetbelasting. In tegenstelling tot een fysieke winkel is je webshop niet beperkt door een fysieke locatie. Hierdoor is de kans groot dat je producten niet alleen in Nederland worden verkocht. Dit is van invloed op de manier waarop je aangifte doet. Sinds 1 juli 2021 is het land van de ontvanger namelijk bepalend voor de omzetbelasting. Daarom maken we onderscheid tussen binnenlandse en buitenlandse verkopen.

Omzetbelasting over binnenlandse verkopen
Net als fysieke winkels ben je verplicht om omzetbelasting (btw) te rekenen over je verkopen. Doorgaans geldt hierbij het btw-tarief van 21%, maar er zijn uitzonderingen. Voor eten, drinken en medicijnen reken je bijvoorbeeld het verlaagde tarief van 9%. Zelf betaal je ook btw over de kosten die je maakt, bijvoorbeeld voor het onderhoud van je website en de inkoop van producten. De te betalen en terug te ontvangen btw worden bij aangifte omzetbelasting met elkaar verrekend. Het verschil draag je af of krijg je terug.

Omzetbelasting over buitenlandse verkopen
Lever je producten binnen de EU en is je omzet in deze landen samen meer dan EUR 10.000? Dan kun je gebruikmaken van de zogenaamde Unieregeling. Je brengt hierbij het lokale btw-tarief in rekening bij de klant en draagt deze af via het éénloketsysteem (OSS). Is je omzet naar andere EU-landen minder dan EUR 10.000? Dan breng je het standaard Nederlandse tarief in rekening en verreken je de btw in de gebruikelijk btw-aangifte.

Verkoop je met je webshop producten buiten de EU? Dan wordt dit gezien als export en breng je 0% btw in rekening. De klant, zowel particulier als zakelijk, is dan zelf verantwoordelijk voor het afdragen van btw en het betalen van invoerrechten.

Let wel, iedere situatie is anders. Laat je dus altijd goed informeren over welke belastingen voor jou van toepassing zijn.

Overige belastingen voor webshops

Is jouw webshop geregistreerd als (onderdeel van) een besloten vennootschap (bv)? Dan krijg je naast inkomstenbelasting en omzetbelasting ook te maken met vennootschapsbelasting en dividendbelasting. Heb je daarnaast ook personeel in dienst? Dan zal je voor hen tevens aangifte moeten doen voor de loonbelasting en pensioenen. Meer hierover lees je in ons artikel over de belangrijkste belastingen voor ondernemers.

Numbr is de boekhouder voor je webshop

Zoals je ziet komt er bij het runnen van een succesvolle webshop behoorlijk wat kijken als het om belastingen gaat. Zeker wanneer je groeit en ook producten verkoopt in het buitenland zal het goed bijhouden van alle administratie en verzorgen van verplichte belastingaangiften veel tijd kosten. Een goede boekhouder is dan echt onmisbaar. Interesse in het laten verzorgen van jouw boekhouding? Neem dan vrijblijvend contact op of vraag een offerte aan.

Boekhouding van je webshop uitbesteden?

Vraag een offerte aan.

Vraag een offerte aan.

Gelukt!

Het formulier is succesvol verstuurd en zal worden verwerkt. Bedankt.

Afspraak gepland!

Je afspraak is succesvol ingepland. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging.

Betaling gelukt!

Je betaling is succesvol afgerond en zal worden verwerkt. Bedankt.