Wat je als ondernemer moet weten over de KOR.

De kleineondernemersregeling (KOR) geeft bedrijven vrijstelling van de btw. Wanneer je jouw bedrijf hiervoor aanmeldt, reken je geen btw meer aan klanten en hoef je ook geen aangifte meer te doen voor de omzetbelasting. Veel starters maken gebruik van de KOR, omdat dit hen financieel voordeel oplevert en administratieve lasten bespaart.

Maar is de KOR ook voor jouw bedrijf interessant? Dat ligt eraan. Factoren die hierbij een rol spelen zijn onder andere je huidige omzet, de jaaromzet die je de komende jaren verwacht te behalen en of je veel kosten maakt. In dit artikel ontdek je hoe de KOR precies werkt en waarom deze regeling voor jou wel of niet interessant is.

Hoe werkt de kleineondernemersregeling precies?

De kleine ondernemersregeling is een regeling waarbij ondernemers vrijstelling krijgen van hun btw-verplichtingen. Dit wil dus zeggen dat ze geen btw-administratie meer hoeven bij te houden, geen btw meer rekenen aan klanten en ook geen btw meer terugvragen over aankopen en investeringen. Om gebruik van de KOR, dient je bedrijf aan enkele voorwaarden te voldoen, zoals je hieronder kunt lezen. Overigens is de KOR dus niet verplicht: je mag als ondernemer zelf kiezen of hier gebruik van wilt maken, zolang je maar aan de voorwaarden blijft voldoen.

“Wanneer je je aanmeldt voor de KOR is afmelden niet zomaar mogelijk. Je bent namelijk verplicht de KOR minimaal drie jaar te gebruiken”

Wanneer kom je in aanmerking voor de KOR?

Niet iedere ondernemer kan zich aanmelden voor de kleineondernemersregeling. Zoals de naam al doet vermoeden is het een regeling die zich richt op kleine ondernemers. Je komt daarom alleen in aanmerking wanneer…

… je een in Nederland geregistreerde onderneming hebt.
… je omzet niet meer is dan EUR 20.000 per kalenderjaar.
… je in de afgelopen drie jaar geen gebruik hebt gemaakt van de KOR.

Let op! Wanneer je je aanmeldt voor de KOR is afmelden daarna niet zomaar mogelijk. Je bent namelijk verplicht de KOR minimaal drie jaar te gebruiken. Uitzondering op deze regel is wanneer je jaaromzet boven de EUR 20.000 komt. In dat geval ben je juist verplicht om je direct af te melden, ongeacht het aantal jaar dat je de KOR al gebruikt.

Wat zijn de voordelen van de KOR?

Meedoen met de KOR betekent zoals gezegd dat je geen btw meer rekent aan je klanten. Dit is met name een groot voordeel wanneer je producten of diensten levert aan particulieren (die de btw niet terug kunnen vragen). En omdat je geen btw-aangifte hoeft te doen bespaar je op je administratieve lasten. De voordelen in detail:

1. Je kunt een scherper tarief rekenen
Ben je bijvoorbeeld kapper of schoonheidsspecialist? Dan moet je normaal gezien 21 procent btw rekenen aan je klanten. Met de KOR hoeft dit niet, waardoor je dus goedkoper – en dus aantrekkelijker – wordt voor je klanten.

Heb je met name zakelijke klanten? Dan maakt het voor hen qua kosten niet uit dat je geen btw rekent. De aan jou betaalde btw kunnen ze immers zelf aftrekken. Het voordeel van een scherpere prijs komt bij zakelijke klanten dus te vervallen.

2. Je hebt minder administratie
Een tweede belangrijk voordeel is de vrijstelling van de btw-aangifte. Hierdoor ben je niet alleen ieder kwartaal minder tijd kwijt aan het doen van btw-aangiftes, maar hoef je ook geen volledige boekhouding bij te houden. Dit zorgt ervoor dat je veel tijd bespaart. Houd er wel rekening mee dat je facturen en bonnetjes nog wel zult moeten bewaren, in verband met de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Wat zijn de nadelen van de KOR?

Klinkt erg aantrekkelijk, nietwaar? Houd er echter rekening mee dat de KOR niet voor iedere startende ondernemer interessant is. Met name de volgende drie aandachtspunten willen we je niet onthouden:

1. Het terugvragen van btw is niet meer mogelijk
Wanneer je meedoet met de KOR kun je geen btw meer aftrekken over de inkopen en investeringen die je doet. Hierdoor worden je netto inkoopkosten dus hoger. Maak je als starter veel kosten? Investeer je bijvoorbeeld in een bestelbus of een laptop? Houd er dan dus rekening mee dat je de btw hierover zelf moet betalen, waardoor deze aankopen je netto 21 procent meer kosten.

2. Houd je omzet goed in de gaten
Zoals we al aangaven ben je verplicht om je af te melden voor de KOR wanneer je jaaromzet boven de EUR 20.000 uitkomt. Boven dit bedrag ben je namelijk weer btw-plichtig. Je zult je omzet dus goed in de gaten moeten houden. Hoewel minder werk dan het bijhouden van een btw-administratie, vergt dit dus wel enige oplettendheid.

3. Let op bij een sterk wisselende omzet
Heb je een omzet die per jaar sterk wisselt? En komt deze het ene jaar wel boven de EUR 20.000 en het andere jaar niet? Dan is aanmelden voor de KOR zeer onpraktisch. Dit omdat je je dan waarschijnlijk binnen een jaar weer moet afmelden. Daarna heb je drie jaar lang geen recht meer op de KOR.

Is de KOR interessant voor mijn bedrijf?

Samengevat: of het voor jouw bedrijf interessant is om je aan te melden voor de KOR, is afhankelijk van een aantal factoren. Wanneer je enkel particulieren als klant hebt en je er zeker van bent dat je jaaromzet niet boven de EUR 20.000 uitkomt, dan zouden wij de KOR zeker overwegen.

Lever je met name aan andere bedrijven en heb je de ambitie om de komende jaren te groeien? Of doe je als starter veel investeringen? Dan is de KOR waarschijnlijk niet zo interessant. Als het financieel al wat oplevert, verlies je waarschijnlijk te veel tijd en moeite met het aan- en afmelden en het aanpassen van je boekhouding. Focus in plaats daarvan op de groei van je bedrijf en zorg alvast voor een gedegen boekhouding. Op die manier kom je op de lange termijn écht verder.

Je boekhouding uitbesteden?

Vraag een offerte aan.

Vraag een offerte aan.

Gelukt!

Het formulier is succesvol verstuurd en zal worden verwerkt. Bedankt.

Afspraak gepland!

Je afspraak is succesvol ingepland. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging.

Betaling gelukt!

Je betaling is succesvol afgerond en zal worden verwerkt. Bedankt.