Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers.​

In de maand februari valt de blauwe envelop weer op de mat met de mededeling dat je per 1 maart aangifte kan doen voor de inkomstenbelasting. Als startende ondernemer staat je bedrijf hoogstwaarschijnlijk als eenmanszaak of vof  ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Belangrijk voor de aangifte is om te weten of je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Hopelijk heb je in het jaar waar je aangifte over doet winst gemaakt. In hoofdlijnen is het hierbij belangrijk om onderscheid te maken tussen de feitelijke winst uit onderneming (je omzet min je kosten) en de fiscaal belastbare winst. Deze belastbare winst is boekhoudkundig en wordt gebruikt om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen. Het berekenen van deze winst en de te betalen belasting is best ingewikkeld maar gelukkig kunnen wij je hier prima bij helpen.

Inkomstenbelasting

Bij een eenmanszaak of vof reken je af over de winst bij de aangifte inkomstenbelasting. De fiscaal belastbare winst valt namelijk onder het belastbare inkomen in box 1. Dit is dezelfde box waar ook je loon in belast word. Maak je als parttime ondernemer winst en heb je ook loon uit een loondienstverband dan wordt dit bij elkaar opgeteld en vormt dit samen het belastbaar inkomen. Op de website van de Belastingdienst lees je de belastingtarieven van de verschillende schijven in box 1.

“Bij de aangifte inkomstenbelasting moet je als ondernemer een complete balans en winst- en verliesrekening opgeven.”

Zelf doen of uitbesteden?

Toen je nog geen ondernemer was deed je wellicht altijd zelf de aangifte inkomstenbelasting. Aangifte doen als zelfstandig ondernemer is een stuk minder eenvoudig. Kan je het zelf doen? Ja dat kan wel, maar is wel complex en kost veel tijd. Een basisvoorwaarde is een goede administratie en een sluitende boekhouding.

Naast een goede boekhouding moet je ook nog goed op de hoogte zijn van de fiscale wetgeving om zelf op correcte wijze je aangifte inkomstenbelasting te kunnen doen. Denk hierbij aan de voorwaarden voor het aftrekken van zakelijke kosten, (willekeurig) afschrijvingen, privégebruik zakelijke goederen en bijvoorbeeld het toepassen van startersaftrek en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Houd er verder ook rekening mee dat je bij de aangifte inkomstenbelasting als ondernemer een complete balans en winst- en verliesrekening moet opgeven. Zie je de aangifte nog zitten?

Bespaar jezelf een hoop tijd en zorgen en schakel een boekhouder in voor het verzorgen van je boekhouding. Een goede boekhouder is op de hoogte van de actuele regelgeving en kan er voor zorgen dat jouw aangifte goed en zo gunstig mogelijk ingediend word. Bijkomend voordeel is dat geaccrediteerde boekhouders gebruik kunnen maken van de uitstelregeling waardoor je als ondernemer meer tijd krijgt om je aangifte te doen. Dit kan erg handig zijn als je nog niet alles compleet hebt en voorkomt zodoende een hoop stress.

Aangifte inkomstenbelasting verzorgd door Numbr

De aangifte inkomstenbelasting is voor ondernemers een complexe aangifte, waarbij je veel geld kunt besparen door van de juiste regelingen gebruik te maken. Wil je hierin volledig ontzorgd worden? Kijk dan eens naar onze pakketten om de mogelijkheden te bekijken. 

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten? Kijk dan hier voor meer artikelen met waardevolle informatie voor ondernemers.

Zorgeloos ondernemen?

Vraag een offerte aan.

Vraag een offerte aan.

Gelukt!

Het formulier is succesvol verstuurd en zal worden verwerkt. Bedankt.

Afspraak gepland!

Je afspraak is succesvol ingepland. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging.

Betaling gelukt!

Je betaling is succesvol afgerond en zal worden verwerkt. Bedankt.