Numbr > Informatie > Heb je een boekhouder of accountant nodig?
Heb je een boekhouder of accountant nodig?
Weet je niet zeker of je moet kiezen voor een accountant of een boekhouder? We leggen je graag uit wat de belangrijkste verschillen zijn en wat het beste bij jou en je onderneming past.
Het grootste verschil tussen boekhouders en accountants is dat een boekhouder verantwoordelijk is voor de registratie en verwerking van financiële transacties en het verwerken van bv. de belastingaangifte, terwijl accountants verantwoordelijk zijn voor het classificeren, analyseren, interpreteren, rapporteren en samenvatten van financiële gegevens. Voor je kiest is het dus goed om te bedenken waar je als ondernemer precies behoefte aan hebt om daarna te beslissen of je kiest voor een boekhouder of accountant.
Misschien wil je gewoon graag je administratie uitbesteden, maar weet je niet zeker of je hiervoor een accountant of boekhouder moet inschakelen. Deze onduidelijkheid is begrijpelijk, aangezien accountants en boekhouders op veel vlakken hetzelfde zijn en dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Er zijn echter ook een aantal verschillen. Laten we ze kort bekijken.
“Een boekhouder heeft een uitvoerende taak, terwijl een accountant vaak een controlerende functie vervult.”
De titel boekhouder en accountant
Het verschil tussen een boekhouder en accountant zit deels in de opleiding. Als je boekhouder wilt worden, dan kun je een financiële HBO-opleiding volgen. Een boekhouder heeft in feite geen beschermde titel; daarom kan iemand zonder relevante opleiding ook boekhouder worden. Het is dus belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere ondernemers met een specifieke boekhouder. Weten waarop je moet letten? Met ons artikel kies je de boekhouder die past bij jou en je onderneming.
In tegenstelling tot de titel boekhouder, is de titel accountant wel beschermd. Om als accountant te mogen werken moet je geregistreerd zijn bij de Nationale Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). De titel van accountant behaal je door een opleiding tot accountant te volgen op universitair niveau.
Dat er geen specifieke opleiding vereist is om boekhouder te worden betekent overigens niet dat een boekhouder minder kundig is. Zo werken er bij Numbr adviseurs die accountant zijn maar noemen we onszelf toch een boekhoudkantoor, omdat dat het beste aansluit bij de dienst die we leveren. De titel zegt dus veel, maar zeker niet alles.
De werkzaamheden van een boekhouder en een accountant
Zowel boekhouders als accountants kunnen en mogen fiscale werkzaamheden voor jou als ondernemer uitvoeren. Denk hierbij aan het inrichten en bijhouden van de boekhouding, jaarrekeningen opstellen en indienen van belastingaangiften (btw, inkomstenbelasting, etc.). Deze werkzaamheden zijn niet voorbehouden aan een van de twee. Ze beschikken beide over dezelfde kennis, tools en licenties en kunnen direct communiceren met de Belastingdienst.
Een boekhouder en accountant zijn dus in staat om dezelfde administratieve werkzaamheden uit te voeren. Een groot verschil is echter dat boekhouders geen accountantsverklaringen afgeven. Dat is een verklaring die een accountant afgeeft nadat hij een financieel rapport heeft samengesteld of gecontroleerd. Maar wanneer heb je zo’n accountantsverklaring nu precies nodig?
Je hebt een accountantscontrole nodig indien…
… je een onderneming hebt met meer dan 50 medewerkers.
… je netto-omzet hoger dan 12 miljoen euro per jaar is.
… het balanstotaal van je onderneming meer dan 6 miljoen euro bedraagt.
Voldoe je aan één van deze criteria? Dan ben je volgens de wet verplicht om deze controle te laten uitvoeren. Ook dan loont het vaak om de gebruikelijke administratieve werkzaamheden te laten uitvoeren door een boekhouder, waarna de controle wordt uitgevoerd door een onafhankelijke accountant. Dat kan een hoop geld schelen.
Een boekhouder van Numbr helpt je écht verder
Of je een accountant of boekhouder moet contacteren is afhankelijk van je specifieke situatie en omvang van je bedrijf. Accountants hebben vaak een controlerende functie, terwijl boekhouders meer gericht zijn op het uitvoeren van administratieve taken. Voor zzp’ers of middelgrote bedrijven is een boekhouder vaak de meest gekozen optie vanwege de lagere prijs en de toegankelijke benadering. Grote bedrijven met een complexere administratie hebben vaak meer fiscaal advies nodig en zijn soms zelfs verplicht een wettelijke controle te laten uitvoeren. Voor deze bedrijven kan een accountant de beste uitkomst bieden.
Bij Numbr werken enkel adviseurs die minimaal een financiële opleiding op HBO niveau hebben afgerond en meerdere jaren relevante werkervaring hebben. Zo ben je verzekerd van de beste dienstverlening, zonder direct veel geld kwijt te zijn aan een accountant. Het beste van twee werelden dus. Lees meer over ons en onze werkwijze.
Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten? Kijk dan hier voor meer artikelen met waardevolle informatie voor ondernemers.