Eerste hulp bij starten van een bedrijf.​

Ondernemen wordt wel eens vergeleken met het maken van een puzzel. Maar wat als je startende ondernemer bent en de doos van de puzzel net openmaakt? Bij welk puzzelstukje begin je? Je kunt hier natuurlijk lang over nadenken, opties uitwerken, maar uiteindelijk moet je een stukje kiezen en gewoon beginnen. Om het jou een stukje makkelijker te maken geven we je graag enkele tips.

Maak het makkelijker om je puzzel te leggen. Neem de tijd om een plan van aanpak te maken voor bijvoorbeeld het komende jaar. Deel je plan op in periodes en maak voor iedere periode duidelijke en realistische doelen. Naast dat je dan een duidelijk plan hebt, helpt het behalen van doelen, hoe klein ze ook zijn, motiverend en geven ze vertrouwen om door te zetten.

Je verhoogt je slagingskans ook door van tevoren een financieel plan te schrijven. Denk hierbij vooral goed na hoe je inkomsten gaat realiseren en met welke kosten je bedrijf te maken heeft. Nog belangrijker, wat levert jou dit uiteindelijk op en zijn je plannen haalbaar? Dit leg je vast in een begroting. Hoe je die maakt lees je hier.

Als laatste de rechtsvorm. Elke rechtsvorm heeft zijn voor- en nadelen. De ondernemingsvorm die je kiest heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid en bepaalde belastingverplichtingen. Veruit de meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak of vof, maar andere rechtsvormen zijn uiteraard ook mogelijk. Meer over de verschillende rechtsvormen vind je in een ander door ons gepubliceerd artikel. 

“Een goed plan is belangrijk als je start met je eigen bedrijf. Zo heb je een duidelijk doel voor ogen, wat helpt bij het runnen van je bedrijf.”

Regel de boekhouding

Misschien wel de minst leuke taak als ondernemer, maar ook als startende ondernemer is het belangrijk om je administratie vanaf dag één goed op orde te hebben. Het is niet alleen wettelijk verplicht om een administratie bij te houden, maar het geeft jou als ondernemer ook continu een goed overzicht over de financiële positie van je onderneming. De administratie is jouw stuurmiddel als ondernemer. Denk ook erover na of je de administratie zelf wilt doen of dat je deze liever uitbesteed. Een goede boekhouder verdient zich over het algemeen zelf terug.  Bij Numbr snappen we dat er als startende ondernemer veel op je af komt. Daarom hebben we een speciaal tarief voor starters. Als je als bedrijf korter dan een jaar ingeschreven staat profiteer je gedurende het eerste jaar van 10% korting op het reguliere maandtarief. Klik hier voor meer informatie over onze pakketten.

Zorg voor een goede verzekering

Als startende ondernemer is het verstandig om je goed te verzekeren. Zo ben je beschermd tegen financiële risico’s die op je pad komen. Er zijn verschillende verzekeringen die handig kunnen zijn voor startende ondernemers.

Zo is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld een must. Deze verzekering vergoedt de kosten als je aansprakelijk bent voor schade aan een ander. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je per ongeluk iets omstoot of als er een ongeluk gebeurt op je bedrijfslocatie. Zonder deze verzekering loop je het risico om de schade zelf te moeten betalen, wat voor een startende ondernemer vaak niet haalbaar is.

Daarnaast is het verstandig om je te verzekeren tegen mogelijk inkomensverlies. Als je ziek wordt of geblesseerd raakt, kan dit grote financiële gevolgen hebben. Met een goede inkomensverzekering, ook wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering genoemd, ben je verzekerd tegen dit verlies en kun je je zorgen maken over je herstel in plaats van je financiële zorgen.

Tot slot is het ook verstandig om je bedrijfsinventaris te verzekeren. Als je bijvoorbeeld elektronische apparaten of kantoormeubels hebt, is het verstandig om deze te verzekeren tegen diefstal of beschadiging. Zo ben je beschermd tegen financiële verliezen als er iets gebeurt met je bedrijfsinventaris.

Voldoe je aan alle wettelijke eisen?

Om ondernemer te worden hoef je in beginsel geen speciale diploma’s te hebben. Echter, als je als ondernemer een beroep uitoefent dat volgens de wet een beschermd beroep is, is een diploma, getuigschrift of inschrijving bij een bepaalde beroepsvereniging wel verplicht. Daarnaast is het goed om te controleren of je voldoet aan alle wetten en regelgeving voor het uitvoeren van je bedrijfsactiviteiten. Hiervoor kun je het beste informatie opvragen bij je eigen gemeente.

Met een Numbr boekhouder ga je direct goed van start

Een gedegen plan is belangrijk wanneer je besluit om je eigen onderneming te starten. Wil je vrijblijvend eens doorpraten over hoe jij dit kunt aanpakken? Plan dan een vrijblijvende afspraak in middels de knop onder deze post. We helpen je graag op weg. 

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten? Kijk dan hier voor meer artikelen met waardevolle informatie voor ondernemers.

Samen aan de slag?

Vraag een offerte aan.

Vraag een offerte aan.

Gelukt!

Het formulier is succesvol verstuurd en zal worden verwerkt. Bedankt.

Afspraak gepland!

Je afspraak is succesvol ingepland. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging.

Betaling gelukt!

Je betaling is succesvol afgerond en zal worden verwerkt. Bedankt.