Profiteer van 3 maanden 20% korting!
Vraag direct een offerte aan.

Welke verzekering heb je nodig als ondernemer?​

Ben je recent als zzp’er gestart en ben je benieuwd welke verzekeringen voor ondernemers zoal belangrijk zijn? Het is namelijk belangrijk om je tegen mogelijke risico’s, zoals bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, te beschermen. We zetten de belangrijkste zakelijke verzekeringen voor ondernemers hieronder op een rijtje en lichten het verschil uit tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid toe.

De twee termen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid worden nog vaak door elkaar gebruikt en hoewel beiden over aansprakelijkheid gaan, verschillen ze inhoudelijk enorm. We gaan hieronder in op het verschil en lichten dit toe aan de hand van voorbeelden.

Bedrijfsaansprakelijkheid

Bedrijfsaansprakelijkheid (AVB) geldt als er iets tijdens het werk fout loopt waardoor er schade of letsel ontstaat. Een voorbeeld hiervan is als je als zzp’er bij een van je klanten op kantoor bent en per ongeluk een volle kop koffie over het toetsenbord van de opdrachtgever morst. Het toetsenbord werkt niet meer naar behoren en moet worden gerepareerd. De opdrachtgever stelt jou in dit geval aansprakelijk voor de schade aan het toetsenbord. Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt, dan zal dit bedrag worden vergoed door de verzekering.

Beroepsaansprakelijkheid

Beroepsaansprakelijkheid (BAV) is alleen van toepassing op ondernemers die een adviserend beroep uitoefenen, denk aan accountants, architecten of consultants. Dit type ondernemers hebben dus met beide soorten risico’s te maken. Voor hen is het verstandig om zowel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te nemen als een beroepsaansprakelijksheidsverzekering. Een voorbeeld van beroepsaansprakelijkheid is dat je als zzp’er in de bouwsector de tijdsduur voor een project verkeerd hebt ingeschat, waardoor je de kosten van de vertraging die de bouw oploopt moet betalen. Met een beroepsaansprakelijksheidsverzekering zal dit bedrag worden vergoed door de verzekering.

“Je hoopt dat het jou nooit zal overkomen. Maar het is belangrijk om je inkomen te beschermen in het geval dat je niet kunt werken.”

Arbeidsongeschiktheid

Een ander mogelijk risico waar je je tegen moet beschermen als zzp’er is arbeidsongeschiktheid. Hier wil je als ondernemer liever niet over nadenken, maar toch is het verstandig om dat wel te doen. Stel dat je ziek wordt of een langere periode niet kunt werken? Heb je dan genoeg geld opgebouwd om deze periode te overbruggen? Over het algemeen kun je jezelf als arbeidsongeschikt beschouwen als je door een medisch te stellen oorzaak minimaal 25% van je werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren. Dat is dus iets om zeker mee te nemen in overweging.

Dek je risico's af

Je hoopt dat het jou nooit zal overkomen: arbeidsongeschikt raken. Toch is er helaas de kans dat dit in de toekomst kan gebeuren. Indien je arbeidsongeschikt wordt verklaard, dan kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering, afgekort ook wel AOV, aanvragen. Voor zzp’ers is er geen financieel vangnet van de overheid bij arbeidsongeschiktheid. Daarom is het verstandig om een AOV af te sluiten. Deze verzekering zal jouw inkomen beschermen als je niet kunt werken.

Je verzekering direct geregeld via Numbr

Verzekeringen voor ondernemers zijn ontzettend belangrijk en zijn één van de eerste zaken die je moet regelen als je net bent gestart met een onderneming. Wil je vrijblijvend een offerte opvragen of tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken? We helpen je graag.

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten? Kijk dan hier voor meer artikelen met waardevolle informatie voor ondernemers.

Meer artikelen
Wat klanten zeggen

Meer weten over verzekeringen?

We helpen je graag.

Vraag een offerte aan.

Gelukt!

Het formulier is succesvol verstuurd en zal worden verwerkt. Bedankt.

Afspraak gepland!

Je afspraak is succesvol ingepland. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging.

Betaling gelukt!

Je betaling is succesvol afgerond en zal worden verwerkt. Bedankt.