Begroten en budgetteren als ondernemer.​

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar eigenlijk al het geld naartoe gaat? Waarom aan het einde van de maand minder overblijft dan je verwacht had? Door te begroten en budgetten te maken houd je meer overzicht over het financieel reilen en zeilen binnen je bedrijf en houd je als ondernemer de controle. Maar waar begin je?

Een begroting is een prognose van je inkomsten en uitgaven voor een jaar of een bepaalde periode en wordt vooraf opgemaakt. Het is een inschatting die vaak gebaseerd is op het afgelopen jaren. Meestal bestaat een begroting uit 3 onderdelen; een balans aan het begin van het jaar of project, een winst- en verliesrekening en een balans aan het einde van het jaar of project. Bij het maken van een begroting wordt rekening gehouden met het budget. Budgetten zijn vooraf vastgestelde bedragen aan toegestane kosten om de taak binnen een bedrijf uit te voeren. Uiteindelijk wordt in de begroting aangegeven hoe de vastgestelde budgetten precies besteed gaan worden.

Inventariseer welke soort kosten je hebt en budgetteer deze kosten. Welke soort kosten je onderneming heeft, is uiteraard voor een zeer groot deel afhankelijk van de bedrijfsvoering. Een schilder heeft nu eenmaal andere kosten in vergelijking met een personal trainer. Noteer alle kostenposten die je onderneming heeft onder elkaar. Groepeer eventueel alle verwachte kostenposten in hoofdkostensoort. Begroten is vooruitkijken, vergeet daarom ook niet de kostenpost onvoorziene uitgaven. Het is verstandig een vast bedrag per maand te reserveren voor onverwachte kosten. Maak vervolgens een budget voor iedere kostensoort afzonderlijk. Als kosten niet iedere maand hetzelfde zijn, bereken dan het gemiddelde over het gehele jaar of periode.

Inventariseer welke soorten inkomsten je verwacht en de verwachte opbrengsten hiervan. Zet alle verwachte inkomsten onder elkaar. Inkomsten kunnen fluctueren door het jaar of periode. Het is daarom verstandig om te rekenen met een gemiddelde. Wees voorzichtig met het begroten van je inkomsten. Zorg dat je de bedragen kunt beargumenteren, voorkom giswerk.

“Budgetten en begrotingen zijn cruciaal voor iedere onderneming. Het is goed te weten wat je geplande kosten en daadwerkelijke kosten zijn.”

Overschot of tekort

Nadat je alle opbrengsten en kosten in beeld hebt gebracht kun je concluderen of er aan het einde van het jaar een overschot is of een tekort. Zeker bij een tekort kun je nu al actie gaan ondernemen om een plan te maken om of de opbrengsten te vergroten of de kosten te verlagen. Een plan vooraf is altijd beter dan bijsturen achteraf. Zo heb je goed inzicht in je financiën.

Natuurlijk is het ook goed mogelijk dat er een overschot is gerealiseerd. Dit kun je dan middels het stappenplan hierboven eenvoudig toeschrijven aan een bestaand of nieuw budget.

Wat als je de begroting niet dreigt te halen?

Als een periodieke check uitwijst dat je het waarschijnlijk niet gaat halen is ingrijpen noodzakelijk; je kunt besluiten minder uit te geven of ervoor kiezen om budget van een andere kostenpost opnieuw te verdelen. Hiervoor zul je dus opofferingen moeten maken. Maar aan het eind van de periode is het het beste als je niet te veel van je begroting bent afgeweken. Vandaar dat het dus belangrijk is om goed te letten hoe je begroot.

Kijk vooruit met een adviseur van Numbr

Budgetten en begrotingen zijn cruciaal voor iedere onderneming, groot en klein. Het is nu eenmaal goed te weten wat je geplande kosten en daadwerkelijke kosten zijn. Wil je vrijblijvend eens doorpraten over hoe jij dit kunt aanpakken? Plan dan een vrijblijvende afspraak in middels de knop onder deze post of lees meer over onze werkwijze. We helpen je graag op weg. 

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten? Kijk dan hier voor meer artikelen met waardevolle informatie voor ondernemers.

Samen aan je doelen werken?

Vraag een offerte aan.

Vraag een offerte aan.

Gelukt!

Het formulier is succesvol verstuurd en zal worden verwerkt. Bedankt.

Afspraak gepland!

Je afspraak is succesvol ingepland. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging.

Betaling gelukt!

Je betaling is succesvol afgerond en zal worden verwerkt. Bedankt.