Je eenmanszaak omzetten naar bv doe je zo.

Heb je op dit moment een eenmanszaak en ben je toe aan de volgende stap? Dan kan het interessant zijn om je eenmanszaak om te zetten naar een besloten vennootschap (bv). Met de juiste voorbereiding en professionele ondersteuning is dat zo geregeld.

Benieuwd hoe het werkt? In dit artikel lees je het stappenplan voor het omzetten van een eenmanszaak naar een bv waarna je direct aan de slag kunt. Let wel, dit artikel bevat geen fiscaal advies. Wil je weten of een bv voor jou de juiste keuze is, neem dan contact op met een adviseur van Numbr. We helpen je graag verder.

“De omzetting van een eenmanszaak naar een bv is mogelijk op verschillende manieren. Laat je hierin dus goed adviseren.”

Waarom een eenmanszaak omzetten naar een bv?

Het omzetten van een eenmanszaak naar een bv heeft enkele voordelen. Het ene voordeel weegt voor de ene ondernemer zwaarder dan de ander. Zo kan het zijn dat een bv fiscaal nadelig is maar dat er vanwege het hoge risico toch wordt gekozen voor deze rechtsvorm. De belangrijkste voordelen van een bv op een rij:

 • Een bv is bij een hogere winst, vanaf ongeveer EUR 120.000, fiscaal aantrekkelijker.
 • Bij een bv ben je in principe niet zelf aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.
 • Een bv biedt bescherming bij langdurige overeenkomsten zoals bv. een huurcontract.
 • Met een bv kun je eenvoudiger grotere investeringen doen in bijvoorbeeld vastgoed.
 • Een bv is makkelijker te verkopen dan een eenmanszaak omdat het bedrijf al volledig zelfstandig is.

Mogelijkheden om een eenmanszaak om te zetten in een bv.

Als je de keuze hebt gemaakt om je eenmanszaak om te zetten naar een bv is het tijd om te onderzoeken welke stappen je het beste kunt volgen. De omzetting is namelijk mogelijk op drie verschillende manieren. Welke je kiest is afhankelijk van je persoonlijke situatie, laat je hierin dus goed adviseren. De verschillende manieren zijn:

 • Optie 1: Activa passiva inbreng
 • Optie 2: Ruisende omzetting
 • Optie 3: Geruisloze omzetting

Van eenmanszaak naar bv middels activa passiva inbreng

Bij het oprichten van een bv vanuit een eenmanszaak, is de activa passiva inbreng de meest eenvoudige methode. Kort gezegd verkoop je hierbij alle bedrijfsmiddelen met je eenmanszaak aan je nieuwe bv voor een symbolisch bedrag. Deze methode omvat vijf stappen:

 1. Je richt een bv op bij de notaris.
 2. Stel een activa passiva overeenkomst op en onderteken deze. Hierin omschrijf je nauwkeurig alle bezittingen en schulden van de eenmanszaak, samen met de verkoopprijs.
 3. Je schrijft de oude eenmanszaak uit en de nieuwe bv in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Door dit tegelijkertijd te doen krijgt de nieuwe bv hetzelfde KvK-nummer als je oude eenmanszaak.
 4. Bij de aangifte inkomstenbelasting pas je de stakingsaftrek toe. Deze aftrek bedraagt in 2023 maximaal € 3.630 en is bedoelt om de stakingswinst te drukken die je behaald door je eenmanszaak te beëindigen. Hierdoor betaal je dus minder belasting.
 5. Regel alle praktische zaken, wijzig de bedrijfsgegevens in alle interne en externe communicatie en start de boekhouding en loonadministratie op.

Van eenmanszaak naar bv via ruisende inbreng

Bij een ruisende worden de activa vanuit de eenmanszaak in de bv gebracht tegen de waarde ervan in het economische verkeer. Met deze manier ‘staak’ je fiscaal gezien de eenmanszaak en betaal je belasting over de stakingswinst die je hieruit ontvangt. Een voordeel van deze manier is dat je het met terugwerkende kracht kunt doen. Tot 1 april kun je een eenmanszaak met terugwerkende kracht vanaf 1 januari ruisend inbrengen in je nieuwe bv. Het voordeel hiervan is dat je slechts één administratie hoeft bij te houden. Om je eenmanszaak ruisend in te brengen in de bv volg je de volgende vijf stappen:

 1. Stel een intentieverklaring op (door een specialist) en stuur deze naar de Belastingdienst. Hierin maak je kenbaar dat je jouw eenmanszaak geruisloos in een bv wilt omzetten.
 2. Richt de nieuwe bv op bij de notaris. Deze zal tevens de akte van inbreng opstellen. Hierin staan alle activa en passiva die door de eenmanszaak in de nieuwe bv worden ingebracht.
 3. De notaris zorgt ervoor dat de nieuwe bv wordt ingeschreven bij de KvK en dat de oude eenmanszaak wordt uitgeschreven.
 4. Net als bij de activa-passiva inbreng pas je de stakingsaftrek toe bij de aangifte inkomstenbelasting.
 5. Regel alle praktische zaken, wijzig de bedrijfsgegevens in alle interne en externe communicatie en start de boekhouding en loonadministratie op.

Van eenmanszaak naar bv via geruisloze inbreng

Ook met een geruisloze inbreng kun jouw onderneming met terugwerkende kracht omzetten. Geruisloos heeft hier betrekking op de activa, die je bij de bv inbrengt zonder dat je hier belasting over hoeft te betalen. De bv gaat vervolgens verder met dezelfde boekwaarden als de eenmanszaak. Om een eenmanszaak op deze manier over te zetten, volg je deze acht stappen:

 1. Stel een intentieverklaring op en stuur deze naar de Belastingdienst.
 2. Stel een fiscale eindbalans op, inclusief winst- en verliesrekening.
 3. Laat door je adviseur een opgave van het te plaatsen aandelenkapitaal opstellen.
 4. Sel een fiscale openingsbalans op van de nieuwe vennootschap. In de basis is deze gelijk is aan die van de eenmanszaak.
 5. Bereken de verkrijgingsprijs van de aandelen in de nieuwe bv en onderbouw deze. Dit is meestal gelijk aan het totale vermogen op de balans van de eenmanszaak.
 6. Dien een verzoek tot toepassing van de geruisloze inbreng in bij de Belastingdienst. Hierin voeg je alle bovenstaande documenten als bijlage toe.
 7. Nadat de Belastingdienst dit verzoek heeft ingewilligd, stelt de notaris de akte van inbreng op en wordt de bv opgericht en de eenmanszaak uitgeschreven.
 8. Regel alle praktische zaken, wijzig de bedrijfsgegevens in alle interne en externe communicatie en start de boekhouding en loonadministratie o

Eenmanszaak omzetten naar bv met de hulp van Numbr

Het is duidelijk dat er flink wat komt kijken bij het omzetten van een eenmanszaak naar een bv en je hiervoor dus het beste een ervaren adviseur kunt inschakelen. Ben je klant bij Numbr of besluit je de boekhouding van jouw nieuwe bv bij ons onder te brengen? Dan verzorgen wij het gehele omzettingstraject voor slechts EUR 299,00. Zo heb je nergens meer omkijken naar. Meer weten? Neem contact op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken. 

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten? Kijk dan hier voor meer artikelen met waardevolle informatie voor ondernemers.

Ben je klaar voor de overstap?

We helpen je graag.

Vraag een offerte aan.

Gelukt!

Het formulier is succesvol verstuurd en zal worden verwerkt. Bedankt.

Afspraak gepland!

Je afspraak is succesvol ingepland. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging.

Betaling gelukt!

Je betaling is succesvol afgerond en zal worden verwerkt. Bedankt.