Profiteer van 3 maanden 20% korting!
Vraag direct een offerte aan.

Belastingen in 2024: dit verandert er voor ondernemers.

In het Belastingplan 2024 staan een groot aantal veranderingen die van invloed zijn op de belastingen die jij als ondernemer dit jaar moet betalen. Met name op het gebied van aftrekposten, winstvrijstellingen en heffingskortingen verandert er veel.

Benieuwd wat er voor jou gaat veranderen? In dit artikel hebben we de belangrijkste wijzigingen op het gebied van belastingen voor ondernemers op een rijtje gezet. Ben je klant van Numbr? Dan worden deze veranderingen uiteraard correct doorgevoerd in jouw administratie.

“Het is belangrijk om de nieuwe belastingregels correct in je administratie te verwerken. Zo voorkom je fouten.”

Zelfstandigenaftrek verder verlaagd

De zelfstandigenaftrek wordt net als voorgaande jaren verder verlaagd, waardoor je als ondernemer meer belasting betaalt. Dit werd overigens al eerder besloten, en ook de komende jaren zal deze aftrekpost verder worden gereduceerd. Het idee hierachter is om het verschil tussen werknemers en zelfstandigen verder te verkleinen, wat o.a. schijnzelfstandigheid moet tegengaan. In 2023 bedroeg de zelfstandigenaftrek nog EUR 5.030,00 dit jaar daalt deze naar EUR 3.750,00. Vanaf 2027 zal de zelfstandigenaftrek nog slechts EUR 900,00 bedragen. De startersaftrek blijft dit jaar wel gelijk, namelijk EUR 2.123,00.

MKB-winstvrijstelling voor het eerst omlaag

Niet alleen de zelfstandigenaftrek gaat omlaag, ook de MKB-winstvrijstelling wordt versoberd. De MKB-winstvrijstelling is een deel van de fiscale winst waarover je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Dit percentage bedroeg in 2023 nog 14%, maar zakt dit jaar naar naar 13,31%. Ook hierdoor ga je als ondernemer straks dus (iets) meer inkomstenbelasting betalen. Overigens had het kabinet eerder 12,7% voorgesteld, maar dit voorstel is door de Tweede Kamer afgewezen.

Heffingskortingen stijgen flink

Gelukkig zijn het niet alleen maar lastenverhogingen waar ondernemers dit jaar mee te maken krijgen. Tegenover de verlaging van de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling staat namelijk een forse stijging van de heffingskortingen. De maximale algemene heffingskorting stijgt van EUR 1.583,00 naar EUR 1.741,00, terwijl de maximale arbeidskorting stijgt van EUR 5.0552,00 naar EUR 5.538,00.

Een hogere heffingskorting zorgt ervoor dat je wat minder belasting betaald. Met name ondernemers met een wat lager inkomen zullen hierdoor per saldo meer overhouden dan in 2023. Hogere inkomens zullen er naar verwachting juist iets op achteruit gaan, omdat zij minder gebruikmaken van heffingskortingen.

Verhoging basistarief inkomstenbelasting

Naast de kortingen en vrijstelling is ook het basistarief (schijf 1) in de inkomstenbelasting dit jaar gewijzigd. Per 1 januari stijgt dit tarief licht van van 36,03% naar 36,97%, maar wordt tevens de schijf iets verruimd tot EUR 75.518,00. Het toptarief (schijf 2) blijft hetzelfde, namelijk 49,50%. Deze maatregelen moeten de koopkracht van met name lagere inkomens bevorderen.

Hogere onbelaste reiskostenvergoeding voor werknemers

Heb je personeel in dienst of ben je dga? Dan is het belangrijk om de nieuwe regels met betrekking tot de inkomstenbelasting (met name de hogere heffingskortingen) correct te verwerken in de loonadministratie.

Daarnaast zijn er enkele kleine wijzigingen op het gebied van de reiskostenvergoeding voor werknemers. Zo stijgt de maximale onbelaste reiskostenvergoeding van EUR 0,21 naar EUR 0,23 per kilometer en hoef je geen kilometeradministratie meer bij te houden wanneer je een OV-kaart ter beschikking stelt. Dat scheelt toch weer wat administratie.

Gebruikelijk loon flink omhoog en rem op lenen van eigen bv

Tot slot verandert er dit jaar ook het een en ander voor rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zoals een bv of nv. Het goede nieuws: in tegenstelling tot voorgaande jaren blijven de tarieven voor de vennootschapsbelasting dit jaar gelijk, namelijk 19% tot een winst van EUR 200.000 en 25,8% voor het meerdere. Houd echter wel rekening met de volgende veranderingen:

  • Het tarief van de dividendbelasting daalt van 26,9% naar 24,5% voor bedragen tot EUR 67.000. Gaat het om een hoger bedrag? Dan wordt deze belasting juist verhoogd, naar 31%.
  • Giften kun je als bv vanaf 1 januari dit jaar niet meer aftrekken van de winst.
  • Het gebruikelijk loon voor dga’s stijgt met bijna 10% naar EUR 56.000,00.
  • Er geldt nu een maximum van EUR 700.000,00 dat een dga kan lenen van de eigen bv. Leen je meer? Dan zal dit worden gezien als dividenduitkering en als dusdanig worden belast.

Meer weten over de nieuwe belastingregels?

Numbr is hét moderne boekhoudkantoor voor ondernemers in heel Nederland. Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het implementeren van de nieuwe belastingregels in jouw bedrijfsadministratie? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag!

Meer artikelen
Wat klanten zeggen

Liever je boekhouding uitbesteden?

Vraag een offerte aan.

Vraag een offerte aan.

Gelukt!

Het formulier is succesvol verstuurd en zal worden verwerkt. Bedankt.

Afspraak gepland!

Je afspraak is succesvol ingepland. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging.

Betaling gelukt!

Je betaling is succesvol afgerond en zal worden verwerkt. Bedankt.