De belangrijkste belastingen voor ondernemers.

Ondernemers hebben te maken met veel verschillende belastingen. Anders dan bij werknemers, waar de werkgever zorgdraagt voor een correcte afdracht van alle belastingen, ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor het tijdig indienen en betalen van alle belastingaangiftes.

Wil je zelf niet bezig zijn met alle soorten aangiftes en belastingen? Dan zorgt een goede boekhouder ervoor dat je tijdig en op de juiste manier aan alle belastingverplichtingen voldoet. Toch is het goed om ook zelf te weten wat de belangrijkste belastingen zijn voor ondernemers en in welke gevallen ze voor jouw bedrijf van toepassing zijn. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste belastingen voor bedrijven.

Belastingen per ondernemingsvorm

De van toepassing zijnde belastingen zijn voornamelijk afhankelijk van de rechtsvorm van je bedrijf. In onderstaande tabel lees je welke belastingen je betaalt bij iedere rechtsvorm. Een sterretje betekent dat deze belasting niet in alle gevallen van toepassing is.

In deze tabel lees je welke belastingen van toepassing zijn voor welke rechtsvorm.

Inkomstenbelasting

Alle ondernemers met een eenmanszaak (zoals zzp’ers), vof of bv hebben te maken met inkomstenbelasting. Inkomstenbelasting is in principe geen zakelijke belasting, maar je krijgt er als ondernemer natuurlijk wel mee te maken. Het is namelijk een belasting die je betaalt over de inkomsten uit arbeid. Met een eenmanszaak of vof gaat het om (jouw deel van) de fiscale winst van het bedrijf. Als DGA van een bv betaal je inkomstenbelasting over het loon dat je jezelf uitkeert.

Omzetbelasting

Iedere ondernemer wordt geacht om periodiek aangifte te doen voor de omzetbelasting (btw), tenzij ze hiervoor een vrijstelling hebben (bv. door deelname aan de KOR). Omzetbelasting is een heffing op de verkoopprijs van een product of dienst. Dit is een belasting die uiteindelijk door consumenten wordt betaald, want jij kunt alle btw die je aan leveranciers hebt betaald aftrekken van de btw die je van klanten hebt ontvangen. Je draagt dus alleen omzetbelasting af over de toegevoegde waarde, vandaar ook de naam.

Vennootschapsbelasting

Vennootschapsbelasting (vpb) is een belasting die je betaalt als je eigenaar bent van een bv of nv. Ook stichtingen en verenigingen moeten in sommige gevallen aangifte doen voor de vennootschapsbelasting. Vennootschapsbelasting betaal je over de belastbare winst uit een boekjaar. Daarbij is het mogelijk om verliezen te verrekenen met winsten uit voorgaande jaren (carry back) en aankomende jaren (carry forward).

Dividendbelasting

Heb je een bv of nv en keer je een deel van de winst als dividend uit aan jezelf of aan andere aandeelhouders? Dan is de vennootschap verplicht om hierover dividendbelasting af te dragen. Dit is een vast percentage van het bedrag dat je aan dividend uitkeert. Wanneer je dividend aan jezelf uitkeert, kun je bij je aangifte inkomstenbelasting de reeds betaalde dividendbelasting aftrekken van de belasting die je in box 2  moet betalen. 

Loonbelasting en premie volksverzekeringen

Heb je personeel in dienst of ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA) van je eigen bv? Dan ziet de belastingdienst je als werkgever en krijg je te maken met loonbelasting en premie volksverzekeringen (AOW, Anw en Wlz), samen ook wel loonheffingen genoemd. Loonheffingen betaal je niet alleen over het brutosalaris, maar ook over vakantiegeld, overuren en eventueel loon in natura. Zaken als reiskostenvergoeding, kerstpakketten en studiekosten zijn wel vrijgesteld van loonheffing. Wil je liever je loonadministratie uitbesteden? Ook dat is mogelijk. In dat geval zorgen wij ervoor dat alles perfect wordt verzorgd en dat jij en je medewerkers optimaal profiteren van alle mogelijke belastingvoordelen.

Meer weten over belastingen voor ondernemers?

Houd er rekening mee dat er naast deze belangrijkste belastingen voor ondernemers nog tientallen andere soorten heffingen en belastingen bestaan. Denk aan assurantiebelasting, mijnbouwheffingen en afvalstoffenheffing. Meer weten over belastingen en waar je als ondernemer rekening mee moet houden? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag verder.

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten? Kijk dan hier voor meer artikelen met waardevolle informatie voor ondernemers.

Liever alles uitbesteden?

Vraag een offerte aan.

Vraag een offerte aan.

Gelukt!

Het formulier is succesvol verstuurd en zal worden verwerkt. Bedankt.

Afspraak gepland!

Je afspraak is succesvol ingepland. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging.

Betaling gelukt!

Je betaling is succesvol afgerond en zal worden verwerkt. Bedankt.