Zakelijk of privé een auto kopen als ondernemer?

Je vraagt het je vast wel eens af: wat is voordeliger, privé of zakelijk een auto aanschaffen? En moet ik dan kopen of leasen? We zetten voor elke optie de voors en tegens op een rij. Let wel, je daadwerkelijke keuze hangt altijd deels af van je persoonlijke situatie en voorkeuren.

Koop je als zzp’er privé een auto, dan ga je die waarschijnlijk ook zakelijk gebruiken. Omdat je auto privébezit is, staat hij niet op de balans. Je kunt je auto dan niet zakelijk afschrijven. Koop je de auto zakelijk, dan komt deze op de balans van je onderneming terecht. De zakelijke autokosten – denk aan uitgaven voor de brandstof, verzekeringen en onderhoud – kun je dan met het bedrijfsresultaat verrekenen. Je betaalt bijtelling als je de auto op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé rijd. Dit bedrag is in 2022, afhankelijk van het type auto, 16% of 22% van de cataloguswaarde van de auto.

“Zeker als beginnend bedrijf wil je zo weinig mogelijk vaste lasten hebben aangezien je inkomen in het begin vaak nog variabel is.”

Een auto leasen

Als zzp’er ben je ondernemer voor de Belastingdienst. Dat betekent dat je een auto zakelijk kunt leasen. Je betaalt dan maandelijks voor het leasecontract en betaalt ook bijtelling voor het privégebruik.  Kies je echter voor privé lease (ook wel private lease genoemd) dan betaal je geen bijtelling. Bovendien mag je €0,19 per gereden zakelijke kilometer aftrekken van de bedrijfswinst. Klinkt als een prima optie. Let er wel op dat je leasecontract in beide gevallen bij het BKR wordt geregistreerd.. Als je in de nabije toekomst een huis wilt kopen kan dat invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Hoeveel dat is kun je lezen op de site van je hypotheekadviseur of vraag het je boekhouder.

Operational en financial lease

Er bestaan binnen de zakelijke lease trouwens twee leasevormen: operational lease en financial lease. Bij operational lease huur je de auto eigenlijk, maar dan voor een lange periode. Je auto komt niet je balans en je kunt de auto dus niet afschrijven. Bij financial lease koop je de auto, maar doe je dat in termijnen. Je hoeft dan niet in één keer een grote investering te doen. De auto staat op de balans en je kunt hem dus afschrijven. Aan het einde van het leasecontract is de auto van jou.

Leasen of kopen?

Voordat je bepaalt welke vorm je kiest, moet je eerst weten of wilt leasen of kopen. Het voordeel van leasen is dat al je kosten voor autorijden – op brandstof en bekeuringen na – binnen het vaste maandbedrag vallen. Een kostbare reparatie of onderhoud raken je dus niet. Het nadeel is dat je vaak een lange tijd aan een leasecontract vast zit. Zeker als beginnend bedrijf wil je zo weinig mogelijk vaste lasten hebben aangezien je inkomen in het begin vaak nog variabel is.

De adviseurs van Numbr staan voor je klaar

Let je puur op de kosten, dan kun je met het rekenmachientje in de hand elke optie doorrekenen. De goedkoopste manier om auto te rijden, kies je. Telt comfort of zekerheid voor jou ook zwaar mee, dan kom je misschien op een andere uitkomst uit. Ga je kopen, denk dan ook zeker na over de aanschaf van een occasion. Zeker als je de auto zakelijk rijdt, kan de bijtelling nog wel eens aantrekkelijk laag uitkomen, bijvoorbeeld als je kiest voor een elektrische auto. De bijtelling blijft namelijk 60 maanden verbonden aan een auto. Wil je zeker weten dat je de voordeligste optie kiest, kies dan voor een van onze pakketten, dan rekent een adviseur het kosteloos voor je uit. 

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten? Kijk dan hier voor meer artikelen met waardevolle informatie voor ondernemers.

Zorgeloos ondernemen?

Vraag een offerte aan.

Vraag een offerte aan.

Gelukt!

Het formulier is succesvol verstuurd en zal worden verwerkt. Bedankt.

Afspraak gepland!

Je afspraak is succesvol ingepland. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging.

Betaling gelukt!

Je betaling is succesvol afgerond en zal worden verwerkt. Bedankt.